نقشه راه گام به گام جدید برای فیلم
این فیلم در متاکریتیک که از میانگین وزنی استفاده میکند، بر اساس نظر ۴۳ منتقدین امتیاز ۶۴ از ۱۰۰ را کسب کرده که نشانگر «نقدهای عموماً مطلوب» است. غیر از فیلمهای کارنامهی بندار بیدخش و بانو آئویی و چهارراه، که نمایشهای محدودی داشته، بقیهٔ این فیلمها هنوز منتشر نشدهاست − مگر عروسکها که خود تله-تئاتر بودهاست. ظهور در تشتک فقط مخصوص فیلمهای تخت است. این فیلم واقعا قدرت انزوا و ناتوانی در فرار را به اشتراک میگذارد. که دلیل خشم خدایان (یا همان «مهندسین») از بشری که خود به وجود آورده بودند این بوده است که بشر عیسی مسیح را مصلوب کرد. » و شاو پاسخ میدهد: «تا بتوانم از خدایان خویش بپرسم که چرا ما را آفریدند و سپس قصد هلاکتمان کردند». سپس می به ارچر میگوید که الن تصمیم گرفته به اروپا بازگردد، اما نه پیش شوهرش. دیوید (در حالیکه سرش داخل کول پشتی شاو قرار دارد) سپس میگوید: «ولی من این تصمیم تو را درک نمیکنم. به گفته دولین، فیلم دوم قرار بود حدود دوازده سال پس از فیلم اصلی باشد، با کشفی که جکسن را به زمین بازمیگرداند و منجر به کشف یک دروازه ستارهای جدید میشد. نیز سهراب شهید ثالث در گفتگویی به علی دهباشی گفته که سازدهنی (۱۳۵۲) امیر نادری را تدوین کرده بوده، ولی سپستر بیضایی دوباره تدوینش کرد.
در اکتبر ۲۰۲۲، اعلام شد که کیج در این فیلم بازی خواهد کرد. فیلم ترسناک وحشتناک وقتی شیطان در کمین است به کارگردانی و نویسندگی دمیان روگنا ساخته شد و محصول آرژانتین و آمریکا محسوب میشود. فقط شش فیلمِ بلند ساخت: مرگ یزدگرد (۱۳۶۰) که توقیف شد، باشو، غریبهی کوچک (۱۳۶۴) که به کمکِ رضا براهنی از توقیف درآمد، شاید وقتی دیگر (۱۳۶۶) که واپسین کارش با سوسن تسلیمی بوده، مسافران (۱۳۷۰) که درش مژده شمسایی همچون ستارهٔ جدیدِ کارهای بیضایی کشف شد، سگکُشی (۱۳۷۹) که پرفروشترین فیلمِ سینمای ایران در سالِ ۱۳۸۰ شد، و وقتی همه خوابیم (۱۳۸۷) که شد واپسین فیلمِ بیضایی، و کوچش را در ۱۳۸۹ به آمریکا در پی داشت. در پی این تحریم، کانون کارگردانان سینمای ایران علیه این تصمیم بیانیهای صادر کرد و در آن از این که «حوزه هنری پا را از قانون فراتر گذاشته و اقدام به تشکیل شورای پروانه نمایش موازی برای سانسور مجدد آثار هنرمندان بعد از پروانه نمایش ارشاد کرده است»، انتقاد کرد. مهندسین عیسی مسیح را برای هدایت بشر مخصوصاً خلق و به زمین فرستاده بودند. سالِ بعد نخستین فیلمِ بلندش را ساخت و رگبار نامید.
تجربههای تصویریِ گمشده و خصوصی به کنار، عمو سیبیلو از سالِ ۱۳۴۹ نخستین فیلمِ بیضایی بهشمار میرود: کوتاه و به سفارشِ کانونِ پرورشِ فکریِ کودکان و نوجوانان. نیز از بیضایی موجود است. در فیلمهای زمانه (۱۳۷۸) و شبانهروز (۱۳۹۰) نیز نامِ بیضایی همچون «مشاور کارگردان» آمدهاست. سکانسِ پایانیِ تنگنا (۱۳۵۲) را هم بیضایی تدوین کردهاست. آقای الکساندر با کمک همکارانش الکس را بیهوش کرده، به اتاق خواب بالای پلهها برده و در را قفل میکند. فیلم داش آکل با مدیریت ابوالحسن تهامی در استودیو راما دوبله شد. ۱۳۶۴ باشو، غریبهی کوچک علیرضا زرّین ۱۲۱ رنگی تا ۱۳۶۹ توقیف شد. کرولاین به ایران میآید تا با فرهنگ ایران از نزدیک آشنا شود و در این میان با مجید راننده تاکسی آشنا میشود و مجید تلاش میکند تا کرولاین گول سیروس محترم، مرد حقه باز را نخورد و با نامزدش ازدواج کند. فیلمهای مستندی از پشت صحنه و در گفتگو با عوامل کارهای نمایشی بیضایی با کمک خودش ساخته شدهاست؛ و از این میان تنها مسافران در راه (۱۳۸۳) و پروندهی کوتاهِ سگکُشی (۱۳۸۳) و پارههایی از فیلمِ دربارهٔ شاید وقتی دیگر منتشر شدهاست. به روزهایی که به دلیل بیاعتمادی و بدبینیهای فراوان احمد، میان آن دو اختلاف افتاد و روز به روز به دامنه اش افزوده شد و وقتی حسن از زندان آزاد و مجدداً به تعقیب او پرداخت، فاجعه، ابعاد عمیقتری یافت…
مفصّلترین مجموعهٔ فیلمهای بیضایی که به صورتِ رسمی منتشر شده بستهٔ شش فیلمِ عمو سیبیلو و باشو، غریبهی کوچک و شاید وقتی دیگر و مسافران و سگکُشی و وقتی همه خوابیم از چهارده فیلمِ منتشرشدهٔ اوست که در دههٔ ۱۳۹۰ در ایران منتشر شد. این فیلم در تاریخ ۸ سپتامبر ۲۰۲۲ در سینماها اکران شد. در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۱۴ ژوئیه ۲۰۲۱. دریافتشده در ۴ ژوئیه ۲۰۱۲. مجموعهای از گفتاوردهای مربوط به چ (فیلم) در ویکیگفتاورد موجود است. و هنگامی که امکانِ فیلمسازی نبوده، به کارِ نمایش و نویسندگی و پژوهش پرداخته است. بهرام بیضایی (۱۳۱۷) چهارده فیلمِ سینمایی ساخته؛ و در کارِ چند فیلمِ دیگر فیلم سینمایی صحرا دست داشته است. بیضایی، شکستِ تجاری خورد و کارِ شرکت به جایی نرسید. داستان فیلم از جایی شروع میشود که کلر و خانوادهاش برای عید شکرگزاری به خانهی دوست و همسایهشان میروند. ساختِ حقایق دربارهی لیلا دختر ادریس منتفی شد، عیّار تنها به جایی نرسید، و سرانجام کلاغ (۱۳۵۶)، ملهم از کلاغِ آنری-ژرژ کلوزو، شد فیلمِ بعدی بیضایی. با وجود اینکه این فیلم در ابتدا واکنشها و نقدهای مختلفی را از سوی تماشاگران و منتقدان دریافت کرد اما کم-کم هواداران خود را بدست آورد و به یکی از پرفروشترین فیلمها تبدیل شد.